Шефът на КЕВР: Клел съм се да браня гражданските интереси, не корпоративните

Портфейл

10-06-2015, 12:27

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Иван Иванов декларира, че до момента политиците не са го притискали

"Ние сме отчели по равнопоставен начин както интересите на енергийните дружества, така и интересите на българските граждани. До 30 юни промишлени и търговски обекти плащат добавка задължения към обществото от 19 лв., а гражданите, които са на регулирания пазар плащат 50 лв. Това честно ли е?"

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в сутрешния блок на бТВ. "Именно заради справедливост ние въвеждаме обща добавка за обществото в размер от 40 лв.", добави Иванов.

"Оставим ли добавката за бизнеса 19 лв., за българските граждани токът ще трябва да поскъпне със 17%. Това не бих го допуснал", беше категоричен Иванов. "Встъпвайки в длъжност съм се клел, че ще защитавам интересите на българските граждани, а не корпоративни такива", заяви шефът на КЕВР.

"Сега цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната. За потребителите на ЧЕЗ ще се повиши от 1 юли с около 1.6%, с 1.4% за ЕВН. Единствено за Енерго про, поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България ще е над 3%.

Отчитаме че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвяме въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място ние се стремим да въведем справедливост в цената на тока".

По предложението на икономическия министър Божидар Лукарски да се намали таксата за износ, Иванов го препрати към парламента да промени закона. "Лукарски да се обърне към своята работна група, която да промени наредбата за определяне на енергоемкия бизнес.

До момента никой политик не е оказал натиск върху мен", коментира Иванов по повод заканите на Лукарски да проведе сериозни разговори с председателя на КЕВР. "Експертите на КЕВР отлично си свършиха работа и след 1 месец изчисления предложиха тези увеличения на цените на тока", подчерта той.

Енергийната борса, която ще бъде въведена с норвежката енергийна борса, ще бъде въведена първоначално за бизнеса. Те ще могат да сключват търговски договори за 6 месеца или година. За да бъдат запазени потребителите, ще бъде запазен резервираният сегмент. След като се въведе електроенергийната борса, там ще се определят цените на тока, не от регулатора. Винаги конкуренцията на борсата ражда по-добро качество и по-добри цени, заяви Иванов.