Здравната каса и Лекарският съюз ще умуват за недостига от 200 млн. лв.

Общество

10-06-2015, 11:38

Снимка:

БНР

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес ще е втората им среща, на първата не сработиха

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз ще проведат втора поредна среща във връзка с недостига на пари в бюджета на касата.

След като миналата седмица обсъдиха вариантите за икономия на средства и лекарите категорично се обявиха против намаляване на цените на клиничните пътеки, днес се очаква да стане ясно дали от съсловието ще подкрепят някоя от другите мерки, които предлага касата.

В интервю за Дарик подуправителят на касата д-р Глинка Комитов предложи от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото.

Като друг вариант за икономия на средства Комитов посочи: някои от лечебните дейности в клиничните пътеки да се извадят от тях, така че финансовата институция в определени случаи да може да заплаща само част от пътеките. Не стана ясно обаче дали лекарите са съгласни с тези предложения.

По време на последната им среща с Касата преди седмица стана ясно, че ако институцията продължи да харчи толкова, колкото до момента, до края на годината ще са й нужни още 200 млн. лв.