Просяците си докарват по почти половин млн. лева на месец

Внушителната сума обаче отива в джобовете на десет ромски барони

Просяците у нас изкарват по почти половин милион лева на месец. Внушителната сума обаче не отива в джобовете на децата, жените и инвалидите, а в десет ромски барони, които ръководят мръсния бизнес. Това разкриха високопоставени източници от МВР пред "Телеграф".

Най-много просяци в момента има в София, Варна, Пловдив, като бройката им надхвърля 300 човека. С настъпването на летния сезон тумби роми вече се насочват към курортите, за да скубят състрадателните чужди туристи, разкриха висши полицаи. "Няма цигани от София, Варна и Пловдив, които да се занимават с този бизнес. На тях им е под нивото да въртят просяци. Цялата дейност в тази сфера е съсредоточена в ръцете на десетина тартори от Ихтиман, Чирпан, Самоков и Сливен. Те са на върха на пирамидата. Под тях са отговорниците по транспорта и по наблюдението на просяците, а най-отдолу в йерархията са най-големите жертви - децата, жените и инвалидите, обясняват оперативни работници. В момента ежедневно в София гастролират около 150 роми от провинцията. Те се конкурират с 50 столичани за състраданието на хората, но често между тях избухват сблъсъци за територии. Обикновено губещите са местните клошари, тъй като циганите ги пребиват и им взимат заработеното, твърдят полицаите. Превозът на просяците става най-често с миниванове или микробуси. В тях се натъпкват понякога 10-12 човека, които буквално стоят един върху друг.

"След това ги стоварват в центъра на съответния град или на Централна гара в София и ги оставят по една-две седмици, след което ги преместват в друг град", разказаха разследващите. На практика дори 5-6-годишни деца са оставяни да спят по подлези и градинки в кашони, само и само да будят съжалението на минувачите. Най-тежко в летните жеги е на бременните, на които им е забранено дори да си купуват храна и вода, въпреки че им прилошава.