Референдум и местни избори наведнъж ще създаде хаос

Предизборната кампания ще бъде двойна, а това ще доведе до трайни последици и усложнения

Провеждането на референдум заедно с местните избори ще създаде хаос. Това коментира пред Радио „Фокус” политологът доц. Александър Маринов. Според него предизборната кампания ще бъде двойна, а това ще доведе до трайни последици и усложнения. 

„От гледна точка на организацията на изборите последиците ще бъдат тежки. Двойният избор ще усложни и удължи самото гласуване и аз не знам как ще се случат нещата във времето“, коментира доц. Маринов. Като втори сериозен проблем политологът отбеляза принципното различие между двете изборни кампании. „Изборът тук няма да бъде за едните или за другите. Има много голямо значение коя партия какви позиции ще изразява за референдума и дали нейните кандидати ще взимат отношение към проблематиката му. Трябва да бъде ясно ще се възползват ли, за да извлекат някаква полза или по-висока подкрепа. Освен това – какви ангажименти могат да поемат кандидатите на местните избори по такива мащабни, да ги наречем глобални промени в политическото устройство, каквито са визирани в референдума. Не е ясно”, добави политологът. 

Александър Маринов коментира още, че предложенията на партиите, относно изборните промени, са лишени от всякаква аргументация. По думите му предлагат се промени, от които не става ясно какви ще са последствията. Като пример той посочи непостигнатия консенсус за намаляване на прага на валидност на референдума.