US сенатори поискаха безвизов режим за българите

Свят

10-06-2015, 07:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отказите обаче трябва да паднат под 10%, сега са 15%

България успя да привлече вниманието на двама американски сенатори Марк Кърк и Барбара Микулски в опита си да извоюва безвизов режим. Кърк и Микулски са внесли законопроект, който предвижда свободно пътуване на гражданите на България, Полша, Румъния и Хърватия до САЩ, съобщи Нова тв. Сенатор Кърк е обяснил, че правителствата, които искат техните граждани да се придвижват свободно, трябва да работят добре с американските служби за сигурност.

В момента 38 страни се възползват от безвизов режим, но България не е сред тях, защото има висок процент на отказани разрешителни за престой. Новият законопроект ще вдигне процента на отказите от 3 на 10. Въпреки това страната ни отново може да не се класира, защото процентът е по-висок - 15 на сто.

България е изпълнила повечето от критериите за отпадане на щатските визи за гражданите й. Но й е нужно време, за да се вмести в изискванията. Това отговори преди дни посланикът на САЩ у нас Марси Рийс на въпрос във "Фейсбук" кога българите ще могат да пътуват свободно отвъд океана.

В началото на годината при посещението си у нас и държавният секретар Джон Кери обвърза отпадането с отказите за издаване на визи. Той обяви, че през 2014 г. е имало 15.2% черни печати и напомни за 3-те процента. "Програмата за безвизово пътуване е сложна, има много строги критерии, не можем просто да добавим една държава в нея", поясни Кери. Само веднъж досега процентът на отказите е падал под 10 на сто. През 2013 г. той е 19 на сто, а през 2012 г. - 18 на сто.

В опит да бъдат свалени визите България изпълни множество изисквания. Бяха въведени биометрични данни в документите за самоличност, засили се тясното сътрудничество между службите, включително и информационният обмен. От дълго време страната ни е сочена за стратегически партньор, в т.ч. и по военните въпроси, както и по отношение на противодействието на организираната престъпност и тероризма. Въпреки това единственото, което успя да постигне България, е по-дълъг срок на валидност на визите - 10 години.

---------ПЛЮСОВЕ

Според американската туристическа асоциация програмата за безвизово пътуване ще доведе до повече от 19.5 млн. туристи. Според изчисленията, ако списъкът със страните се удължи, това ще доведе още 600 хил. желаещи да видят Страната на неограничените възможности. Това ще увеличи приходите в хазната на САЩ със 7 млрд. долара и ще отвори 40 000 нови работни места.