Поставихме рекорд по износ

Портфейл

10-06-2015, 06:46

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първи сме по ръст на експорта в Централна и Източна Европа

Износът на България е достигнал най-високите си стойности за последните 7 години, пише в . "Сега". Страната ни е най-добре представящата се сред всички развиващи се пазари в региона на Централна и Източна Европа по този показател. Това показват данните от анализ на УниКредит Булбанк. През последната половин година нарастването на българския износ на стоки и услуги е 13.1%.

Вчера и Националният статистически институт публикува данни за външната търговия, които потвърждават добрите резултати и дават детайли. От началото на 2015 г. българските фирми са пласирали в чужбина стоки и услуги за 14.6 млрд. лв. - с 12.8% повече спрямо миналата година. Само за април износът е за 3.9 млрд. лв. В подем е експортът и в рамките на ЕС, и за останалия свят. За първите три месеца продажбите на наши фирми в други държави от Евросъюза са нараснали с 12% на годишна база до почти 7 млрд. лв. Износът за страни извън ЕС за първите 4 месеца пък се е увеличил с 13.8% до 5.4 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70% от износа към членки на ЕС. Турция остава най-големият ни партньор извън ЕС, като експортът за там е скочил с почти 22% за година. Най-хубавата част от позитивните новини е, че най-продаваните стоки са все от типа "с висока добавена стойност" - оборудване, машини, превозни средства.

Според главния оперативен директор на УниКредит Булбанк Андреа Казини данните за експорта са доказателство, че икономиката на България е конкурентоспособна. "Възстановяването на износа се дължи най-вече на постепенното повишаване на производствения капацитет в преработващата промишленост и някои сектори на услугите. По-ниските цени на енергията в България и слабото евро допълнително подкрепиха конкурентоспособността на икономиката на страната на външните пазари", обясни банкерът. Той смята, че раздвижването на търговията тече на фона на покачващо се доверие на бизнеса и домакинствата до нивата отпреди кризата.

"Подобреното усвояване на фондовете на ЕС и по-силният износ ще подпомогнат икономическия растеж да се засили до 2.1% през 2015 г. и до 2.4% през 2016 г.", прогнозира още Казини. Тази прогноза е най-добрата от последните месеци. Самата УниКредит Булбанк през април очакваше 1.9% ръст на БВП. Наскоро и ЕК подобри прогнозата си за България от 0.8 на 1%, а нашето Министерство на финансите вече очаква 1.4% ръст на икономиката, макар че бюджет 2015 е разчетен при 0.8% ръст на БВП.

 РЕКОРДИ

За последната година страната ни е загубила частично позициите си на някои пазари, но е преоткрила нови, показват още данните на БНБ. Така например износът ни към Обединените арабски емирства спада с повече от 1/3 от 224 на 154 млн. лв. След налагането на руското ембарго не е изненадващо, че износът е спаднал от 343 млн. лв. през 2014 г. до 237 млн. лв. през 2015 г. В същото време страната ни е преоткрила Гибралтар като търговски партньор. За първите 4 месеца на 2015 г. страната ни е изнесла стоки за 24.4 млн. лв., през същия период на 2014 г. - за 100 хил. лв. Преди години упорито се твърдеше, че износът на България за Гибралтар е фиктивен. Износът ни към САЩ пък е пораснал с 24.3% до 257 млн. лв., а за Сърбия сме изнесли стоки за 267 млн. лв., или с 37% повече за година.

 ВНОС

За първите 4 месеца на годината е отбелязан и сериозен ръст на вноса. Според анализатори това говори за раздвижване на вътрешното потребление. През периода януари-април у нас са влезли стоки за 16.8 млрд. лв., или с 5.2% повече спрямо година по-рано. Само през април общият внос възлиза на 4.5 млрд. лв. и се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година. Най-много стоки от ЕС у нас са влезли от Германия и Италия. За първите три месеца от Германия са внесени стоки за 1.6 млрд. лв., а от Италия - за 849 млн. лв. Най-големият вносител у нас от трети страни е Русия със стоки за над 2 млрд. лв. за първите 4 месеца на годината.