Проектозакон: Уважение за педагозите и 10 заплати при пенсиониране

Общество

10-06-2015, 06:41

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да има мандатност на директорите, атестация на 4 г.

Учителите да получават не по малко от десет заплати при пенсиониране, гласуваха вчера единодушно депутатите от парламентарната просветна комисия, пише "Труд". Народните представители се събраха на поредното извънредно заседание, за да приемат на второ четене текстовете в проектозакона за предучилищното и училищното образование.
Средната брутна заплата в системата сега е 778 лева. В момента педагозите вземат по 8 заплати при напускане на системата. Текстът за това обаче е част от Колективния трудов договор (КТД) и се решава след преговори на отраслов съвет всяка година. “За първи път се записва такъв текст в закона. Сега това е резултат от волята и договорките в отрасловия съвет. С новия текст се дава възможност в следващите години тези заплати да бъдат и повече, ако има финансови условия за това”, каза председателят на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ). Предстои текстът да бъдат гласуван и в пленарната зала, а преди това ще се уточни дали тази промяна влиза от 2016 или от 2017 г. Думата за това ще има и образователното ведомство, което подкрепи позицията на комисията.
Депутатите единодушно приеха предложението на колегата си Борислав Великов (РБ) да се запише, че родителите (наред с учениците, администрацията и обществеността) трябва да уважават учителите. Текстът има препоръчителен характер, тъй като няма как да се накаже неговото неизпълнение. При драстични случаи влизат в действие нормите на Наказателния кодекс.
Един от спорните текстове - за мандатността на директорите на училищата, не бе приет. Той бе предложен от Марияна Тодорова от АБВ, а същото отдавна искат и от БСП. “Има населени места, в които едни и същи директори управляват от 30 години, обясни Тодорова. С гласовете на ГЕРБ предложението бе отхвърлено. Вместо това се прие текст, според който директорите, както и учителите, подлежат на атестация на всеки 4 г. Ако резултатите са лоши, трудовите отношения се прекратяват веднага. Думата при назначаването и оценяването на директорите има и кметът на общината, както и общественият съвет към всяко училище.
Комисията отложи гледането на другия спорен текст - държавното финансиране на частните училища. ГЕРБ решиха, че ще обмислят най-новата идея на реформаторите да има само 20 на сто безплатен прием в частните градини и учебни заведения. БСП, АБВ, ДПС и Патриотичният фронт са против.