„Урок” победи в „българските Оскари” (ВИДЕО)

Булевард

09-06-2015, 23:28

Автор:

Елза Парини

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Урок" с най-много награди от София Филм Фест

Лентата разказва истинската история на учителката Надежда, която обра банков клон

Филмът "Урок" е големият победител от тазгодишните награди на Българската филмова академия, предаде Нова Тв.

Лентата спечели статуетките в най-престижните категории - за най-добър филм и за най-добра режисура на съпрузите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Отличието за цялостно творчество отиде при режисьора, продуцент и сценарист -  Георги Дюлгеров.

Повече за филма "Урок":

Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.

Режисьори - Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Сценарий - Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Оператор - Крум Родригес

В ролите - Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева

Продуценти - Кристина Грозева, Константина Ставриану, Петър Вълчанов, Рена Воугиокалу, Магделена Илиева

Продукция - Abraxas Film, Graal Films

Световен разпространител - Wide Management

Награди и номинации:

Златна роза ’14 – Специалната награда на град Варна, Наградата на гилдия „Критика” към СБФД, Наградата на акредитираните журналисти Сан Себастиан ’14 – Награда за най-добър нов режисьор Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман” Солун ’14 – Най-добър сценарий и „Бронзов Александър” Токио ’14 – Специалната награда на журито; номинация за Голямата награда „Токио” Варшава ’14 – Наградата в програма „1-2 Competition” (поделена с шведския Hur man stoppar ett bröllop) Анже ’15 – Най-добра актриса (Маргита Гошева) МФФ „Орхидея” (Еквадор) ’14 – Най-добър филм „Молодист”, Киев ’14 – Наградата на ФИПРЕССИ