Нов смъртоносен вирус пълзи из Южна Корея, починалите са седем

Свят

09-06-2015, 17:49

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

2300 души под карантина се контролират по мобилните телефони

В Южна Корея плъзна нов смъртоносен вирус БИРС (близкоизточен респираторен синдром). Нарича се така, защото за първи път е изолиран в Близкия изток. Английската му абревиатура е MERS - Middle East Respiratory Syndrome, пояснява Клуб Z.

Първият случай на зараза с БИРС е отпреди две седмици, обстановката вече е тревожна.

До този момент са регистрирани 95 случая на зараза, като 20 са само от вчера и днес. Починали са 7 души, двама от които в понеделник.

2300 души са под карантина. Те се следят по мобилните им телефони, за да има сигурност, че не напускат домовете си, оповести говорител на здравното министерство в Сеул. Оттам се опасяват, че има повече заразени, тъй като инкубационният период до появата на първите признаци е 14 дни.

Само в столицата Сеул и околностите днес бяха затворени 1900 училища, стотици мероприятия, като събрания и концерти, са отменени.

Във всички училища, които не са затворени, маските са задължителни.

Здравните власти препоръчват да се поддържа строга хигиена – често миене и дезинфекциране на ръцете, да не се приемат сурови храни и да се избягват контакти с животни, предимно с едногърби камили, които са сред основните приносители на вируса.

Първите симптоми на БИРС са като при грип – температура, кашлица и задъхване, обясняват медици. Могат да се появят също стомашно разстройство, гадене и повръщане. Бързо настъпва втората фаза с животозастрашаващи усложнения – белодробно връзпаление, бъбречна недостатъчност и отравяне на кръвта.

Срещу БИРС няма надежден медикамент, нито ваксина. 40 на сто от заразените умират. Особено застрашени са хора с отслабена имунна система или със заболявания, като диабет или хронични страдания на дихателните пътища.

Причинител на заболяването е БИРС-коронавирус, с английска абревиатура MERS-CoV. Той е изолиран едва през 2012 г. Все още не се знае със сигурност как се предава. Засега се смята, че това става от човек на човек при тесен физически контакт. Не се изключва обаче и контакт със заразени животни, предимно едногърби камили и прилепи.