Обиски в "Дойче банк" заради руски клиенти

Свят

09-06-2015, 17:33

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съмненията за пране на пари са за над 6 млрд. евро

В офисите на най-голямата инвестиционна банка на Германия – "Дойче банк" във Франкфурт се извършват обиски, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от ръководството на трезора. Според информацията, следователите търсят следи за сделки с клиенти с руски произход. Към момента няма обвинения към никого от работещите там сътрудници.

Както вече стана известно, на 7 юни във връзка с разследването за пране на пари от офиса на "Дойче банк" в Москва, оставки подадоха съпредседателите на банката Юрген Фичен и Аншу Джейн.

Съмненията за пране на пари дойдоха от питане на Банка "Русия" за операции на нейни клиенти през офиса на немската банка в Москва, свързани с търговия с акции. Става дума за периода 20011-2015 година, а за разследването са уведомени и регулаторите на финансовите пазари във Великобритания и Германия, както и Европейската централна банка.

Сделките са били извършвани на фондовата борса в Лондон, а клиентите са ги заявявали в Москва, като са плащали в рубли. Акциите обаче са купувани в долари и за тези операции не са уведомявани финансовите регулатори. Така става възможно да се изнасят капитали без да има регистрация на процеса. При това става дума за над 6 милиарда евро.