Елитен мозъчен тръст решава световните съдбини за 63 път

Свят

09-06-2015, 17:24

Снимка:

twitter.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Във фокуса на "Билдерберг" ще са Русия, Гърция, "ИД", роботите и глобалната икономика

Изключително влиятелният световен мозъчен тръст "Билдерберг", в който влизат 140 мъже и жени, се събира на редовната си 63-та годишна конференция в алпийски курорт Телфс-Бухен в Австрия.

Елитът на планетата, представен от премиери, банкери, шефове на авиолинии, босове на компании от военно-промишления комплекс, ще обсъди по време на 4-дневния форум, протичащ по традиция в атмосфера на дълбока секретност, широк кръг глобални за света проблеми, пише британският Гардиън, цитиран от Фактор.

Сред тях са последиците от създаването на изкуствен интелект, политиката спрямо Русия, глобалната икономика, НАТО, стратегията срещу "Ислямска държава", и естествено "горещият картоф" на Стария континент – Гърция, други европейски проблеми, а така също президентските избори в САЩ през идната година.

Организацията, която е създадена през 1954 г. в малкото хотелче "Билдерберг" в холандския град Остерберг. Съвещанията на групировката се считат за един от най-важните елементи в диалога САЩ – Европа.

"Навлизането на роботите в производството ще доведе до катастрофална безработица в света, която може да предизвика социални бунтове", предупреди в навечерието на конференцията един от участниците в нея, Йохан Руперт, южноафрикански милиардер и собственик на престижната компания "Картие". Той предрече засилване на сблъсъка между най-бедните и най-богатите. "Не може да имаме 0,1 на сто от хората, които да взимат най-важните решения. Това не е справедливо“, заяви Руперт, чието състояние се определя от "Блумберг" на 7,5 милиарда долара.

Очаква се в Телфс-Бухен да бъде продължена линията на "Билдерберг" за подронване авторитета на руския президент Владимир Путин, който е считан за главният опонент на линията на групировката за пълна глобализация на икономиката.

Могъщите босове на международни енергийни тръстове вероятно ще препоръчат на правителствените шефове от ЕС да продължат санкциите, наложени срещу Русия след анексията на Крим и продължаващата военна подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна. Едновременно с това командващите парада в "Билдерберг" са силно обезпокоени от заплахата от ядрен конфликт между НАТО и Русия, която витае в атмосферата на възкръсналата нова студена война в международните отношения. Затова специално внимание ще бъде отделено на идеите, идващи от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След като политиците почти си счупиха зъбите в костеливия орех на кризата в Гърция, на форума се очаква топфинансисти от Евробанката,"Голдман Сакс", "Дойче банк", "Банк Сантандер" и "Ейч Ес Би Си" да се опитат да открият изход от "лабиринта на Минотавъра", в който се намират усилията да бъде взето решение, еднакво добро, както за Еврозоната, така и за Атина. Това е почти невъзможна мисия като се има предвид, че големите банки носят част от вината за катастрофалното затъване на Гърция и фактичекия и фалит.

Както и през 2014 , а може би с още по-голяма сила, "Билдерберг" ще се опита да намери истинска евроатлантическа стратегия за ликвидиране на терористичния тумор в Близкия изток - "Ислямска държава". Усилията в тази посока не са лесно нещо като се има предвид необяснимо мекия подход на САЩ спрямо проблема.

В понеделник президентът Барак Обама за кой ли път заяви, че Вашингтон "все още няма цялостна стратегия затова как да обучи и въоръжи иракските сили", които се борят с джихадистите. Той прехвърли топката на Багдад като призова за по-серизни усилия за изграждане на единен фронт срещу екстремистите.

Според наблюдатели от изданието "Дъ Хил" това си е чиста проба нежелание да бъде ликвидирана сериозната заплаха, произтичаща от "Ислямска държава". Военни експерти от дълго време пртепоръчват САЩ да стоварят върху джихадистите цялата си оръжейна мощ, за да бъде смазан опитът им да тероризират не само Близкия изток, но така също Европа, Балканите и дори самите Съединени щати.

И макар репортери от цял свят да обсаждат форума в австрийските Алпи, засиленото полицейско присъствие гарантира, че никаква информация няма да излезе през плътно затворените врати в Телфс-Бухен. Остава да се гадае дали решнията на "Билдерберг" ще доведат до някаква видима промяна в подхода към глобалните проблеми.

Междувременно през "процеп" в солидната стена на секретност, ограждаща форума, успя да се прокрадне информация, че един от най-важните световни мозъчни тръстове дава рамо на Хилъри Клинтън в намеренията и да спечели президентското кресло в САЩ през 2016 г, съобщи "Гардиън".