Българският съд отказа да екстрадира в Турция лекар кюрд

Крими

09-06-2015, 16:57

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Д-р Мегин е сред най-известните специалисти по бъбречна трансплантация в Швеция

Софийският апелативен съд отказва да екстрадира в Турция доктор Хасан Мегин, който е един от най-известните специалисти в бъбречната трансплантация в Швеция. Лекарят е с присъда по подозрение, че през 1999 година като студент е участвал в Кюрдска организация.

"Бях студент по медицина, когато бях задържан. Бях подложен на мъчение в продължение на седмица. В края на десетата година, когато давността на разследването изтичаше делото бързо бе приключено и аз бях осъден на 6 години", обясни доктор Мегин пред български и шведски журналисти в САС, цитиран от Фактор.

"Бях осъден само затова, че съм кюрд". През 2009 година той успява да избяга в Швеция, където получава статут на бежанец, а миналата година - и шведско гражданство. Тамошните власти правят обстойна проверка и установяват, че обвиненията са несправедливи. В България пристига през април заедно със съпругата си, за да посетят нейната сестра, която е студентка в Пловдив. Тогава доктор Медин разбира, че Интерпол го издирва.

Според него задържането му е можело да стане и на 31 май, когато той е трябвало да бъде на медицински конгрес в Лондон. Българският съд отказа да го екстрадира, позовавайки се на европейското законодателство. Като шведски гражданин той е гражданин на ЕС. Делото бе проследено и от шведския консул.