Извадиха тумор гигант от възрастна жена

Общество

09-06-2015, 16:26

Снимка:

le4at.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Операцията на 19-килограмовото образувание при 82-годишен пациент е уникална

Уникална операция за отстраняването на 19-килограмов тумор от жена на 82 години извършиха лекарите в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Пациентката е приета по спешност с голяма туморна формация в корема, достигаща до ребрената дъга. Оплаквала се от затруднено дишане, високо кръвно налягане и сърцебиене. Това съобщиха от здравното заведение.

Жената имала затруднение и при придвижването, въпреки че била в състояние на кахексия, т.е. силна редукция на теглото, добавиха лекарите.
Изключително сложната оперативна интервенция е извършена под ръководството на началника на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ – доц. д-р Екатерина Учикова, в екип с началника на гинекологичното отделение – д-р Илия Амалиев, д-р Георги Амалиев, д-р Красимира Чалова, д-р Тошко Каменов и операционна акушерка Ани Политова.
Отстранената туморна формация е заемала цялата коремна кухина на жената и е тежала 19 килограма. Освен в напреднала възраст, пациентката е била изключително слаба и с огромен корем, заради образуванието.
Сега, броени дни след операцията тя е в стабилно общо състояние и разказва, че се чувства много по-добре и може да се движи самостоятелно.