10 км от „Хемус” ще пресичат община Горна Оряховица

Мисия

09-06-2015, 14:26

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трасето минава през селата Крушето, Янтра, Поликраище и Драганово

10 км от участъците 5 и 6 на магистрала „Хемус” попадат в границите на Община Горна Оряховица. Трасето ще засегне землищата на селата Крушето, Поликраище, Янтра и Драганово, информира инж. Иван Петков, ръководител на проекта за подготовка и доизграждане на магистрала „Хемус”. На общественото обсъждане, организирано от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” в Горна Оряховица, бе представен докладът за оценка на въздействието върху околната среда. Екипът от експерти на Компанията представи пред местната власт и гражданите, всички аспекти на направените оценки за въздействие.

Автомагистрала „Хемус” ще осигури скоростна връзка през Северна България между София и Варна. Общата дължина при завършване на трасето ще бъде около 420 км. Към момента в експлоатация са участъците „пътен възел „Яна” – околовръстен път София – Ябланица и „Белокопитово – Шумен – Варна” с обща дължина около 170 км. За доизграждане остават близо 250 км. Трасето на магистралата преминава през териториите на 18 общини в 7 области на страната, пресича множество пътища. Условно е разделено на 8 участъка.

В границите на Община Горна Оряховица попадат 10 км от участък 5 и 6 на магистрала „Хемус”. Засягат се землищата на Крушето, Поликраище, Янтра и Драганово. Предвидено е изграждане на нов пътен възел Велико Търново с връзки за път І-5 с подлези и надлези. Това съоръжение ще предлага максимално безопасно движение и комфорт на пътуващите. Планирано е и много добро ландшафтно оформяне, което ще придаде естетичен вид на съоръжението. На около 4 км. от пътния възел ще има зона за отдих с паркоместа за автомобили и автобуси, сервизни помещения и зелени площи. Между участък 5 и 6, т.е . на територията на Община Горна Оряховица се предвижда изграждане на още един пътен възел. Близо до пътен възел Плевен на път ІІ-35 е предвидено изграждане на контролен център, който ще управлява трафика и ще осигурява безопасността на движение, ще сигнализира за евентуални нарушения. Електронни табла ще предупреждават пътуващите както за лоши климатични условия, така и за евентуални аварии по пътя и съответно за обходни маршрути.