Властта е готова за бързи промени в ловния закон

Общество

09-06-2015, 13:46

Снимка:

България утре / архив

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Ще разрешава стрелбата с лък, ще пази сърните от кучешки гонки

Някои бързи промени в Закона за лова и опазване на дивеча са необходими, но е по-важно да има дългосрочна стратегия за развитие на ловното стопанство. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, откривайки кръгла маса по темата. Той е убеден, че на тази база трябва да се създаде изцяло нов Закон за запазване на дивеча и лова, съобщи агенция нюз.

Поехме ангажимент в рамките на тази сесия на Народното събрание да предложим промени. Създадена била работна група, където постъпили много предложения. В лова има много интереси, но експертите по ловно стопанство били консенсусни, че трябват нови промени. Ако текстовете бъдат приети, след това ще бъде необходима и втора стъпка, свързана с правилника за приложение.

Зам.-министърът на земеделието се надява днешната дискусия да избистри нужните промени, за да може да станат факт и до началото на ловния сезон да се предприемат промени и по правилника за приложение на закона.

Шефът на Изпълнителната дирекция по горите Тони Кръстев представи предложенията за промени в закона. Основната новост е свързана с изменение на реда за промяна на границите за ловностопанските райони.

В тях се забранява използване на всякакви капани за улов на дива свиня извън заградените площи, а изграждането на нови заградени площи за интензивно стопанисване на дивеч задължително трябва да се съгласува с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Изисква се и писмено съгласие на собственика на имота, предвиден за заграждане. Има предложение за отпадане на изискуемата ловна площ от 80 ха за един ловец.

Една от интересните промени е, че лъкът се включва към разрешените средства за ловуване.

Въвежда се ново изискване в охраната на дивеча в ловностопанските райони на ловните дружни - назначаване на ловни надзиратели. Броят им ще зависи от мащаба на територията на ловното сдружение. До 50 ха сдружението трябва да назначи двама ловни надзиратели. Очаква се тази мярка да доведе до ограничаване на бракониерството.

Изменение има и в срока на ловуване. Груповият лов на дива свиня е разрешен от 1 октомври до 31 декември. Предлага се да бъде разрешено груповото ловуване на сърна, но с едно условие - това да става без кучета. Срокът за групов лов на сърна ще бъде от 1 до 31 октомври.

За лова на мечка разрешението за отстрел ще бъде давано само от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Законът да бъде насочен към ловеца, а не към бизнеса, призова Иван Петков, председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение. Той изтъкна, че ловът на българина е насочен към дивата свиня, изключително малко на елен. По-ефективен контрол е необходим, съгласен е Петков.

Той обаче изрази несъгласие относно предложението да бъдат назначавани ловни надзиратели. „Нямаме нужните средства, а и опитът показва, че дори да бъдат хващани бракониери, ги пускат, имайки предвид работата на правосъдието ни", коментира Петков. Според него охраняването трябва да се извършва от горска стража и МВР, за да бъде по-ефективно.

„Вноските, които плащат ловците ни, са над 4 млн. лв., нека сега в този момент държавата да осигури средства за охрана на дивеча", призова той.

Той обяви, че митингът на ловците, насрочен за 11 юни, ще се проведе. Съюзът на ловците и риболовците настоява за изцяло нов закон.

Многократно през последните 5-6 години сезирахме компетентните институции за всички нарушения в ловното стопанство, които вече предизвикаха конфликти на много места, обясни Петков.

Според него със забраната на капаните проблемът се решава само частично. Той се опасява, че контролът няма да бъде ефективен. Каква е гаранцията, че в някои райони, където има оградени площи, няма да се отвори оградата, ако няма ефективен контрол, попита Петков.

В забраната на лова с капани липсвали мерки срещу нарушителите. Ако има стриктни строги мерки срещу тези, които улавят дивеча с капани от свободни територии и примерно им се прекрати договорът за стопанисване на дадения район, те няма да си помислят да ловят дивеч никога по този начин, убеден е той.

Новите промени са крачка към последващото решаване на проблемите на ловното стопанство, но многократната промяна на закона е изчерпала възможностите и е необходим изцяло нов закон.