Задължиха и родителите да уважават учителите

Депутатите умуват дали училищните директори да имат мандатност

Със закон задължиха родителите да уважават учителите. Това стана с приемане на второ четене на текстове от Закона за предучилищното и училищно образование от комисията по образование в НС. Всеки вторник до окончателно приемане на Закона ресорната парламентарна комисия ще заседава извънредно.

Депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова предложи в закона да се запише, че освен учениците и родителите им дължат уважение на педагогическия персонал. Единодушно с 14 гласа "за" депутатите в образователната комисия записаха в Закона, че родителите също дължат уважение на педагогическия персонал.

Мариана Тодорова от АБВ поиска мандатност на директорите. В някои населени места директорите били вече 30 години на поста си. Станислав Станилов се съгласи, че действително има директори, които феодализират кабинетите си. От друга страна пък не можело да се ограничат качествените директори. От "Атака" предлагат два мандата за директорите. От ГЕРБ се съгласиха, че съществува този проблем. Има обаче много качествени директори, призна Снежана Дукова. Този проблем, по мнението й, щял да се реши, ако директорите минават през атестация. Управляващите предлагат при лоша атестация да се прекратява трудовото отношение с директора.

Мандатността ще се превърне в инструмент за политически чистки, притеснена е председателката на образователната комисия Милена Дамянова. Тя недоумява как на 4 години ще се ротират ръководствата на около 5000 учебни звена в страната.

От БСП пък предлагат "професия директор". Кандидатите за ръководители на учебни заведения да минават през изпит и да получават сертификат за директор. Тази идея обаче не срещна одобрение.

Минимум 5 години учителски стаж въведоха депутатите като изискване за директорите. Сега се искат не по-малко от 3 години стаж като преподавател.