Корман Исмаилов: Ако ДПС управлява с ГЕРБ, чакайте сътресения

Политика

09-06-2015, 11:28

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той е убеден, че политиката на Турция към България няма да се промени

"Изборите в Турция сложиха края на една епоха. За първи път, откакто дойде на власт през 2002 г., ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган губи парламентарното си мнозинство, сочат предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори в Турция. Това, което се случва в страната, е много интересно и трябва да се следи."

Това заяви депутатът от РБ Корман Исмаилов в сутрешния блок на бТВ. Сега трябва да се състави правителство, което никак няма да е лесно. В противен случай ще има предсрочни избори", прогнозира той.

"ПСР си извоюва три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, макар и отново да излезе победител от изборите с подкрепа от около 41%, тя беше лишена от удобното си абсолютно мнозинство в парламента и от възможността да състави самостоятелно правителство.

Опозиционните партии получиха подкрепа, която блокира конституционните промени по пътя на Ердоган към президентска република. Това показва, че има стремеж властта да се поеме от по-широк кръг партии, посочи Исмаилов. Той изключи възможността да има протести и посочи", че изборите са преминали изключително демократично. "Това показва израстването на обществото.

В тази връзка погледът от Турция към ДПС е равностоен. Политическите интереси съвпадат", увери Корман Исмаилов. "Общата политика е на разбирателство и цел малцинствата да се чувстват равноправни граждани, както и да се интегрират в обществото. Ние комуникираме с всички партии в Турция и диалогът е равнопоставен", призна депутатът.

"Въпреки изненадващия изборен резултат политиката на Турция към България няма да се промени. Можем да се възползваме и икономическите ни връзки да се засилят".

По повод твърденията, че ДПС е петото краче в коалицията, Исмаилов посочи: "Не може да се каже така. След провала на тройната коалиция, ДПС се опитват да излязат от политическата си изолация. Всички виждаме, че всичките партньори, с които е управлявала тази партия, са плащали много тежка цена. Това е така, защото инструментите на ДПС са широко неприемливи и свързани с корупция", заяви Корман Исмаилов.

"Единственият вариант да управляват е в партньорство с ГЕРБ. Това би довело до големи сътресения", прогнозира реформаторът.

Относно ромския проблем, Исмаилов каза: "Преди избори всеки се опитва да откопчи колкото се може повече гласове от ромската общност без да я интегрира и да й помага, а това не решава проблемите."