За Кънев и Реформаторите властта е ценност

Не приемам думите на премиера, че трябва да благодарим на ДПС, заяви съпредседателят на РБ

Не приемам думите на премиера, че трябва да благодарим на ДПС, че правителството съществува. Аз няма за какво да съм благодарен. За мен, а и за всички от РБ, властта не е ценност. Ако ще има правителство, което ще разчита на подкрепата на ДПС - "благодарим" за такова правителство. Това заяви пред БНТ Радан Кънев.

„Шефът на ЕНП Жозеф Дол оказвал натиск на Реформаторския блок, за да приеме друга правителствена формула с подкрепата на ДПС, но лидерите на блока са отказали“, каза още Кънев. 

„Харесвам оптимизма на премиера, но се надявам той да стъпва върху фактите от реалността, Борисов е информиран човек”, каза още лидерът на ДСБ.

Според него, в момента коалицията, която подкрепя правителството е трудна, но стабилна. „Факторът, който работи за унищожаването на връзките между партиите, подкрепящи правителството е ДПС“, смята лидерът на ДСБ.

Кънев посочи три теми, по които ДПС е подкрепило ГЕРБ и ги нарече „грешки на ГЕРБ”- плоския данък, запазването на НСО и отхвърлянето на исканията за по-достъпни референдуми. Той заяви, че на изборите наесен трябва да се взимат трудни решения в смесените райони и те трябва да бъдат добре премислени. „Не трябва да се стига до коалиция между ГЕРБ и ДПС по места, това ще наруши коалиционния баланс”, допълни депутатът.

Според него, десните в тези райони трябва да се борят за образованите и предприемчивите, които искат да развиват собствен бизнес и не приемат да бъдат ощетявани и крадени от общинската власт и кметовете. "Най-важните обществени системи вече са на масата и лека-полека напредваме в реформирането им", смята Кънев.

Той бе категоричен, че изборите не трябва да отлагат реформите, защото се провеждат всяка година, а работата не чака.