"Кюрдският Обама" вкара 79 депутати в парламента

Свят

09-06-2015, 06:22

Снимка:

Dw.de

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДНП ще е пречка за промени на републиката от парламентарна в президентска

Лидерът на турската прокюрдска Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ се очерта като потенциална сила в националната политика, след като формацията му премина високата 10-процентова бариера и спечели няколко дузини места в парламента, пише "Гардиън". В кампанията си той успешно достигна до некюрдските избиратели и спечели похвали за реакцията си на изпечен политик след бомбената атака по време на митинга на партията, отнела живота на двама души, само два дни преди изборите в неделя. Демирташ, наричан "Кюрдския Обама" заради добрия си външен вид и енергичния си стил на говорене, вкарва 79 депутата от Демократичната партия на народите, след като тя спечели над 13% от гласовете. ДПН вече е в позиция да разруши плановете на президента Реджеп Ердоган да промени конституцията, за да направи Турция от парламентарна президентска република. 42-годишният Демирташ, единственият местен политик, който конкурира реториката на Ердоган, завърши трети в президентските избори през 2010 г. с малко под 10% от гласовете. Това насърчи ДПН за първи път да участва в парламентарните избори. Той има основна заслуга за превръщането на партията в типична либерална формация, която печели симпатизанти и извън 20-процентното кюрдско малцинство в страната - светски настроени турци, а също така жени и гейове.

Демирташ бе цел на свирепи предизборни нападки от страна на Ердоган. Президентът го нарече "хубавец", който просто е фасада на забранената сепаратистка Кюрдска работническа партия (ПКК). Ердоган нарече също така Демирташ "атеист", след като лидерът на ДПН се закани да закрие държавната агенция за религиозните въпроси. Дори го сравни с "поп звезда", защото Демирташ свири на традиционния турски фолклорен струнен инструмент саз. Лидерът на ДПН обаче отговори на тези подмятания в традиционно спокоен начин, предизвиквайки президента: "Ние от ДПН ще превърнем лъва в сърцето ви в котенце".

Демирташ често се появява публично със съпругата си Башак, която е учителка, и двете им дъщери. През май цялото семейство участва в насочено към изборите тв предаване по частна телевизия. Демирташ направи наживо традиционна турска закуска от дома си в Диарбекир.

Роден е в югоизточния град Елязъг, населен предимно с кюрди. На 15 г. присъства на погребението на прочут политик, за когото се смята, че е убит от службите за сигурност в Диарбекир. "Тогава разбрах, какво е да си кюрд", казва Демирташ в интервю миналата година. По време на погребението неизвестен открива огън и убива 8 души. След като завършва престижния университет в Анкара, той работи като адвокат на свободна практика, а през 2007 г. влиза в политиката. Един от братята му - Нуретин, е лежал в затвора заради членството си в ПКК. Сега живее в планината Кандил в северен Ирак, където е базирана групировката.