Гърция праща войски на границата с Албания заради трафикантите

Свят

08-06-2015, 17:17

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Военният министър е категоричен, че държавният суверинитет на страната не подлежи на обсъждание

Гърция увеличава военните сили до границата с Албания, за да се бори с нелегалния трафик, съобщи БНР.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, който е лидер и на партията Независими гърци, съобщи за увеличаване на сухопътни войски, хеликоптери и сили по охрана на морската граница с Албания. Увеличава се броят на предните войскови постове до границата.

Министър Каменос каза,че живеещите в пограничните райони са поискали защита, защото се страхуват за живота си от движението на трафиканти на оръжие и наркотици, както на нелегални имигранти. Според местните жители, охраната от полицията не е достатъчна. Каменос заяви също, че съвместно с Генералния щаб на армията е готов план за прехвърляне на сухопътни войски, които ще провеждат военни учения в района. Присъствието им ще гарантира сигурност на жителите, а според министъра, дава се възможност и на безработни да се върнат по родните си места и да се занимават със земеделие.

Внезапната военна активност на гръцко-албанската граница се свързва с изпратения от страна на Тирана демарш към Атина срещу енергийни проучвания в Йонийско море, както и претенции за сухопътната граница между двете държави.

Министър Каменос категорично заяви, че националният суверенитет на Гърция не се обсъжда и допълни, че "границата на страната няма да се промени нито метър по суша, въздух и море".