Модерна визия за най-стария лифт в Банско

Новата въжена линия ще бъде започната до дни и ще бъде с капацитет от 2000 души на час

До дни започва модернизацията на седалковата въжена линия „Шилигарника - Тодорка“. Тя щеше да бъде готова още през 2014, но съдебно обжалване от „Асоциация на парковете“ с председател Тома Белев забави извършването на подобренията с една година, припомни „Труд“.

Лифтът е въведен в експлоатация през далечната 1984 година, като капацитетът му е 800 човека на час и е с много бавна скорост. Скиори и сноубордисти отдавна посочват, че е нужна модернизация и обновяване на най-старите лифтове в ски зона Банско, така че започващите през идните дни дейности ще бъдат добра новина за всички, обичащи зимните спортове в България.

Новата модерна въжена линия „Шилигарника - Тодорка“ ще бъде с капацитет от 2000 души на час, трасето ще се изминава за под 10 минути, с повишена безопасност и увеличена скорост. Лифтът обслужва една от най-хубавите и дълги писти в ски зоната – Балканиада, на която през 1984 се проведе младежката зимна универсиада.

Модернизацията ще допринесе както за комфорта на използващите я туристи и спортисти, така и за намаляване на опашките в някои от невралгичните възли на ски зоната. Ски сезон 2014-2015 отбеляза значим ръст в посещенията спрямо миналогодишния период и натискът върху капацитета на ски зоната вече е значителен. Въпреки забавянето на процедурите по изграждане на втори кабинков лифт, дълго-чаканата модернизация е безспорно стъпка в правилната посока.

Важно е да се отбележи и че няма място за притеснение относно опазване на природата в национален парк Пирин, защото новият лифт върви по вече съществуващото трасе. Относно модернизацията на лифта „Шилигарника - Тодорка“ не съществува никакво съмнение за неспазване на законовите разпоредби и придържане към екологичните норми. Не само че институциите са провели и спазили поредността на необходимите процедури, но и съдът е потвърдил законността им. Логично е и поведението на Министъра на околната среда и водите, издала необходимото разрешение.

Обновеният лифт „Шилигарника - Тодорка“ ще посрещне туристите през ски сезон 2015-2016 с пълен капацитет.