Даниел Панов представи Велико Търново на среща на страните от Дунавския регион

Мисия

08-06-2015, 16:30

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата е : „Устойчив туризъм, чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции”

По време на провела се днес дискусия, организирана от Министерство на туризма в Централен военен клуб в София, Кметът на Община Велико Търново представи Старата столица на авторитетен и престижен форум, посветен на сътрудничеството и партньорството на страните в Дунавски регион на тема „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции”. Официални гости на събитието бяха

генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай; генералният директор на Главна дирекция  на Европейската комисия “Регионална и градска политика” Валтер Дефаа и генералният директор на ГД на ЕК “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ Даниел Кайеха.

По време на дискусията вицепремиерът Томислав Дончев представи темата : „Възможности за финансиране по стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, стимулиране на регионално развитие и растеж чрез туристически инвестиции”.

„Ролята на местната власт за подобряване на сътрудничеството и развитието на съвместни туристически продукти в Дунавския регион” беше представена от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

В рамките на модула кметът на Община Велико Търново Даниел Панов представи успешни практики и реализирани съвместни проекти в областта на трансграничното сътрудничество между Старата столица и градовете Яш и Александрия в Румъния, район Зуглу на Будапеща Унгария в съвместно развитие на туристически маршрути, проекти и обекти.

Той говори и за успешните проекти за туристически атракции, Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, 3D Mapping show на паметник Асеневци и Мултимедиен посетителски център „Втора българска държава”.

В края на срещата Министърът на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова, и г-н Талеб Рифай, Генерален секретар на Световната организация по туризъм официално подписаха Писмо за ангажимент за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории.