Евролидери: Демокрацията в Турция демонстрира мощ

С 86% изборна активност хората озаптиха властовите мераци на Ердоган

Отчетената активност от 86 процента на вчерашните избори в Турция показва мощта на демокрацията в страната. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на еврокомисаря по въпросите на разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан.

По техните думи това, че всички големи турски партии ще бъдат представени в следващия парламент, е особено важно. Очакваме бързото съставяне на новия парламент и на новото правителство, за да работим в тясно сътрудничество. Следващият период дава възможност за по-нататъшно задълбочаване на отношенията на ЕС и Турция, и за напредък по всестранните сфери на сътрудничество, заявяват Могерини и Хан.

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно след вчерашните парламентарни избори. А международните наблюдатели предричат промени в политическата карта на Турция, пише inews.

За първи път от идването си на власт през 2002 г. ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) губи парламентарното си мнозинство, според предварителните резултати от вчерашните парламентарни избори. Управляващите консерватори на Ердоган са загубили голям процент гласове в големите градове и в Източен и Югоизточен Анадол, съобщи в."Миллиет". Има спад в процента на гласовете за партията във всички 81 окръга на страна спрямо последните парламентарни избори от 2011 г. Същевременно спрямо резултатите от местните избори в Турция през март 2014 г. ПСР е загубила гласове в 50 окръга.

В същото време най-голям напредък отбелязва прокюрдската Демократична партия на народите. Тя се е класирала на първо място в 14 окръга от Източен и Югоизточен Анадол, докато ПСР е запазила първенството си само в един-два окръга в този район. В Диарбекир, който се разглежда като крепост на ДПН, ПСР е загубила 22 процента от гласовете си в сравнение с изборите от 2011 г. Независимо от загубата на гласове обаче управляващата ПСР е успяла да се класира като първа политическа сила в 56 от общо 81 района на страната.

ПСР има три последователни изборни победи досега, като всеки следващ път увеличаваше преднината си. Този път обаче, въпреки че отново има най-голяма подкрепа - около 41 процента, тя вече не разполага с абсолютно мнозинство в парламента и няма да може да състави самостоятелно правителство. Партията губи и шанса да предприеме конституционните промени за въвеждане на президентска система на управление, за което настоява Ердоган.

Плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да увеличи властта си бяха осуетени вчера на избори, които потвърдиха, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще влезе в парламента за първи път, пише ДПА. Агенцията посочва, че новината, че ДПН преминава 10-процентния праг за влизане в парламента, е била посрещната с ликуване и празненства по улиците на населения предимно с кюрди град Диарбекир в югоизточната част на страната. "Днес е началото на края на Ердоган и Партията на справедливостта и развитието", коментират местни жители.