В 59 общини аптеките не предлагат инсулин

Общество

08-06-2015, 12:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Връзката "лекар - фармацевт - пациент" е крайно проблематична, според агенцията по лекарствата

В 59 български общини няма аптеки, които да предлагат инсулин. В други 80 няма аптеки, които да разполагат с лекарства за онкоболни българи.

Тези стряскащи данни представи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова по време на дискусия "Права на пациента" в сградата на Народното събрание, съобщи агенция нюз.

Дискусията цели да представи всички гледни точки на здравните права на българите, отношението на закона и правосъдието към тях и достъпа им до лекарска помощ.

Именно във връзка с лекарствата доц. Стоименова напомни, че не е достатъчно лекарственият продукт само да бъде разрешен за употреба, но трябва и да бъде разпространен в аптекарската мрежа.

Също цената да бъде адекватна за пациентите. Липсата на добра връзка "лекар - фармацевт - пациент" е един от най-сериозните проблеми и до днес, стана ясно още от думите на доц. Стоименова.

Страната ни е в челната тройка в Европейския съюз по отношение на критерия достъпност до лекарска грижа, се похвали от своя страна управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

Като доказателство за тези си думи той посочи, че у нас времето от вземането на направление от личния лекар до консултацията с друг лекар е от 1 до 3 дни, а в други европейски страни този срок достига дори до 23 дни. "По другите два критерия за правата на пациентите - безопасност и качество на здравната услуги, за съжаление не можем да се похвалим с хубави резултати", изтъкна обаче шефът на НЗОК.

"Няма нужда от отделен Закон за правата на пациентите", отсече министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Според него допълнителни законови текстове не са нужни, ако в Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и Закона за лекарствата народните представители успеят да вплетат гаранции за правата на пациентите.

"Няма нужда от отделен закон. Има нужда от защита на правата във всяка подзаконова и законова нормативна уредба", повтори още веднъж министърът на здравеопазването.

Москов използва момента да напомни за необходимостта от комплексна промяна на цялата здравна система у нас, в което се изразява и неговата реформа. "Трябва да има промяна. Тя обаче не трябва да е само за пациентите, а в целия начин на действие на системата", заключи здравният министър.