Бъдещето на българския туризъм

Ако туризмът остане ангажимент само и единствено в ръцете на туристическия бизнес - това би било бягане от отговорност, според Томислав Дончев

Грешка ще бъде, ако разглеждаме туризмът единствено и само като бизнес, или само като част от икономиката. Това би ни обрекло на едно късогледо, лишено от стратегическия визия отношение към този отрасъл , защото туризмът безспорно е бизнес и в същото време индустрия. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от Агенция "Фокус". 

"Туризмът е мобилност, това е култура, това е капсула на живот", заяви Дончев. По думите му, дялат на туризма в БВП на България, е 12%. "Туризмът е един от най-мощните фактори, който сформира имиджа на страната и има пряко отношение към всички останали сфери на икономиката", категоричен бе Томислав Дончев. 

"Грешка ще е, говорейки си за туристическия бизнес, че това е само отговорност на компаниите, които работят в този отрасъл. В усилията си да имаме по качествен туристически продукт, определено минаваме през общите усилия", посочи вицепремиерът и добави, че няма как да се мине - без ангажимента на правителството и местните власти. По думите му, взаимодействието между правителството, местната власт и бизнесът в сферата на туризма - трябва да се подобри. "Ако туризмът остане ангажимент само и единствено в ръцете на туристическия бизнес - това би било бягане от отговорност", категорично заяви Томислав Дончев.