2004 свлачища грозят България

Борим ги с позитивно мислене

2004 свлачища ни грозят. 139 са новите свлачища само за тази година. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на конференция за превенция на бедствията.

Сред ключовите ценности на националната стратегия за намаляване на риска от бедствия е позитивното мислене. Поне така е записано в документа, обсъден на кръглата маса.

Според стратегията в обществото се подценява значението на превантивната дейност, чрез която бедствията могат да бъдат не само очаквани, а и управляеми. Усилията на отговорните институции са насочени преди всичко към изграждане на способности за реакция при възникнало бедствие . В техния ръководен и експертен състав трябва да се формира позитивно мислене по отношение възможността рискът от бедствия да бъде управляван, е записано в стратегията. Днешната конференция е изключително важно събитие, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Държавата се ангажира с политиките за бедствията, по думите й. По-важно е да започнем политика по превенция, категорична е тя. България е част от общите усилия на всички държави, които се справят с този глобален проблем, смята министър Бъчварова. Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта съвместната работа между СО и МВР в сферата. Превенцията и подготовка на населението, както и реакцията при кризи са акцентите в работата на СО.

Превенцията е изключително скъпо струваща дейност , според столичния градоначалник. 100 километра канализация и над 200 километра тръбопровод са изградени в последните години на територията на столицата, както стана ясно от думите на Йорданка Фандъкова. 66 души са част от доброволните формирования на СО, които реагират при нужда. Според нея изключително важна е координация между отделните институции при бедствие. В Република
България често възникват бедствия, предизвикани от природни явления или човешка дейност, чиито социални и икономически последици могат да оказват значителен неблагоприятен ефект на нейното развитие и икономически растеж, поради което намаляването на риска от бедствия е от изключително значение за устойчивото развитие на страната, заяви и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". В предстоящите десетилетия се очаква промените в климата да доведат до нарастване честотата и мащаба на бедствията, по думите му. От 22 юни до 1 юли ще бъде направена партньорска проверка на системата ни за превенция. Регионалният министър Лиляна Павлова призна добрата координация между институциите, но изтъкна, че още има какво да се постигне по отношение на превенцията на бедствия.

Тя акцентира върху проблема със свлачищата и срутищата. Към края на май общият брой на регистрираните свлачища са 2004. Това е огромен брой, според Павлова. Над 1200 са свлачищата в урбанизираните територии. Почти 700 са свлачищата по пътищата и земеделските земи. В 163 общини има свлачища и свлачищни райони, в които има забрана за строителни дейности. На територията на 699 свлачища обаче има 5077 строежа. 3987 от тези строежи са без необходимите строителни книжа, стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова. Предвижда се затягане на контрола, както и завишаване на санкциите за нарушителите.

Забраната за строителство в свлачищни райони да бъде още по-строга, предлага строителното ведомство. Тя поиска финансиране, за да се укрепят свлачищата.

Оказва се, че за цялостно решаване на проблема със свлачищата са нужни около 500 милиона лева. От МВР пък искат да използват социалните мрежи и мобилни приложения за превенция срешу бедствията.