България – следващият фронт на европейската мигрантска криза

Крими

08-06-2015, 10:04

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакваме силна бежанска вълна

България не може да приеме повече бежанци

Само за първите пет месеца от началото на 2015 г. у нас са пристигнали два пъти повече бежанци

Докато Европа се опитва да се справи с потока на нелегални бежанци в Средиземноморието, България може и да се окаже следващия фронт на европейската мигрантска криза, пише Politico Magazine, цитирано от Фокус.

Само за първите пет месеца от началото на 2015 г. в югоизточната европейска членка са пристигнали два пъти повече бежанци, отколкото през същия период от предходната година, изправяйки най-бедната държава в ЕС пред истинска криза. Върховният комисариат на ООН за бежанците отбелязва, че седмично в страната влизат по 200 нови нелегални имигранти, но броят им ще нарасне през летните месеци, предупреди Никола Казаков, председателят на българската Държавна агенция за бежанци.

По-голямата част от тези, които идват в България, я използват като отправна точка към по-богатите европейски страни като Германия и Швеция. Няма официални данни, които да показват каква част от мигрантите в България напускат страната, но властите съобщават, че за последните 18 месеца от 15 хил. души, пристигнали в югоизточната европейска държава, 10 хил. са отправили запитване за възможностите им за прехвърляне в други членки на ЕС. Въпреки това Брюксел оставя страната да се справя сама с положението, рискувайки да превърнат българо-турската граница в нов фронт на европейската мигрантска криза, коментират от редакцията.