Гръцкият инат повлече борсите

Портфейл

08-06-2015, 06:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Владимир Малчев, брокер на ценни книжа

Всичко от Автора

Златото и среброто изгубиха значението си на инвестиционно убежище

Гърция продължава да е сред основните фактори, които занимават инвеститорите на международните финансови пазари, пише в анализ на Вл. Малчев в standartnews.com. Безконечните срещи и разговори относно евентуално ново споразумение между южната ни съседка и кредиторите отново са без резултат, а гръцкото правителство предприе безпрецедентен за развита държава ход, като отказа да плати дължимата вноска към Международния валутен фонд (МВФ) и се възползва от възможността, която дават правилата на МВФ да отложи плащането си за края на месеца. Така обаче Гърция се нареди до страни като Замбия, Зимбабве и други, които последни са предприемали подобни мерки, страни, които обаче са били в състояние на война, вътрешни революции или нещо подобно.

Заедно с други фактори и притеснения на инвеститорите това доведе до спад на пазарите на акции в Европа и САЩ. Германският фондов пазар е особено показателен, тъй като при него се наблюдава най-дълбока корекция на възходящото движение от началото на годината и той вече се намира на близо 10% под върха си от средата на април. Съществени загуби естествено отчетоха гръцките акции - спад от над 7% за седмицата. Но доста неприятно беше и за инвестиралите в акции в Турция и Русия, чиито валути се обезценяват сериозно в последните дни.

Въпреки всичко еврото изпрати една силна седмица след две поредни на загуби. Но повечето специалисти са на мнение, че възходът на еврото от последните дни е краткотраен и е свързан преди всичко с познатите по пазарите явления "stop hunting" (пазарът се опитва да достигне нива, на които се намират стоп поръчките на масовия играч, с които той ограничава загубите си) и "short squeeze" (заелите къса позиция, т.е. продали съответната валута, без да я притежават, се принуждават да купуват, за да ограничат загубите си).

Разклащането на пазарите и нервността на инвеститорите си пролича и от поведението на доходността по държавните облигации на страните от Еврозоната и САЩ, която рязко се увеличи в средата на седмицата и достигна нови върхови стойности за 2015 година, но малко по-късно се стабилизира.

Германските държавни облигации, известни като бундове, имаха най-лошия си ден

от 2012 година насам. Изненадващото повишаване на инфлацията в Еврозоната изглежда още повече наля вода в мелницата на тези, които вярват, че с икономиката всичко скоро ще е наред, а инфлацията ще достигне целта на Европейската централна банка от 2%. Но самият Марио Драги (гуверньор на ЕЦБ) не изглеждаше никак уверен в това, ясно заявявайки, че пътят е дълъг и "ние сме още в началото му".

Другото основно събитие за седмицата беше регулярната среща на страните износителки на петрол. Тя за пореден път се оказа причина за понижение на цената на черното злато. Както и последния път през ноември, когато котировките буквално се сринаха под паническите разпродажби, породени от липсата на консенсус за ограничаване на предлагането. Шест месеца по-късно ОПЕК не произведе новини с такова съществено влияние, запазвайки обема на производство. И все пак петролът имаше най-лошите си пет търговски сесии за последните три месеца.

В лоша форма продължават да са и златото, и среброто. Инвеститорите не ги разглеждат като инвестиционно убежище, каквото бяха до преди няколко години, а и изглежда напълно игнорират възможността агресивните монетарни стимули на централните банки да се запазят доста по-дълго от очакваното. През седмицата стана ясно, че МВФ например приканва Федералния резерв да не бърза с покачването на лихвите поне до 2016 година, тъй като балансът в световната икономика е много крехък и дори САЩ да изглеждат в малко по-добра икономическа форма, ударът върху нововъзникващите икономики от покачване на лихвите в САЩ в комбинация с крехките успехи на икономическото поле на Европа и Япония, могат много бързо да усложнят положението на глобалната икономика. И така ценните метали изглежда са на път отново да тестват най-ниските си ценови равнища за последните 5 години.