Свободният пазар на ток се отложи за 2016-а г.

Портфейл

08-06-2015, 06:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предпазват битовите потребители от измененията на цената

Битовите потребители ще могат да избират свободно своя доставчик на ток най-рано от юли 2016 г. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в края на миналата седмица, пише в. "Труд". Комисията умишлено ще продължи да определя цените по-дълго, за да може да прецени дали освобождаването ще доведе до голямо поскъпване на електронергията.
„Ще оставим битовите потребители на регулирания пазар дори година, за да бъдат предпазени от изменения на цената”, посочи шефът на КЕВР пред Дарик радио. Той посочи, че в момента битовите потребители плащат 125 лева на мегаватчас ток, докато бизнесът купува на свободния пазар по 90 лева на мегаватчас. В същото време Иванов даде пример с Румъния, където след освобождаването на пазара цените на енергията са паднали с 40 на сто.
Енергийният регулатор планира да вдигне цената на тока за бита със средно 2% от 1 юли и с близо 20 на сто за бизнеса. „Ние не вдигаме цената за бизнеса, а въвеждаме справедливост”, обясни Иванов. Той призна, че заради досегашните решения на регулатора бизнесът e субсидирал бита, а при цените на парното дори има „историческо изкривяване” на цените.
По думите му обаче не може да бъде обратното - битът да субсидира бизнеса, тъй като България била на второ място по енергийно бедни хора в Европа след Унгария.
Иванов съобщи още, че КЕВР планира да въведе нова добавка на тока за износ. При нея обаче щяло да се подходи внимателно, за да не се получи така, че цените на българската електроенергия да се окажат неконкурентни. В момента търговците, които експортират ток, не плащат добавка „задължение към обществото”, за разлика от битовите потребители и бизнеса.
ПРАВИЛА
На теория пазарът на електроенергия е свободен от 2007 г. и всеки битов потребител може да си купи ток от избран от него доставчик. На практика обаче няма създадени условия и механизми за защита на потребителите и схемата не работи. Заради забавянето на освобождаването на пазара в момента срещу България има заведена наказателна процедура от ЕК. Очакваше се КЕВР да освободи пазара до края на годината. Дотогава обаче ще заработи единствено пазарът “ден напред” на енергийната борса у нас. Като втора фаза шест месеца по-късно се планира и продажбата на други продукти - като “енергия за същия ден”.
За да може битовият потребител да участва на свободния пазар, той трябва да бъде включен в т.нар. балансираща група, която прави заявки за потребление, като компенсира излишъка или недостига от първоначалните прогнози.