Управляващите в Турция печелят вота, но нямат мнозинство

Свят

08-06-2015, 05:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокюрдската и националистическата партия минават 10% бариера

Управляващата Партия на справедливостта и развитието печели парламентарния вот в Турция, според предварителни резултати. При 98% от обработените бюлетини, партията печели 41% от гласовете, предадоха световните информационни агенции. 10%-та бариера минават и прокюрдската Народно-демократична партия с 25% и Националистическата партия със 16,5% от гласовете. След 10-12 дни се очакват и официалните окончателни резултати.

Премиерът Ахмед Давутоглу вече обяви победата на своята партия пред свои съмишленици от балкона на централата на Партията на справедливостта и развитието. Той настоя, че е очевидно, че управляващите са истинският победител и лидер на вота и заяви, че другите партии не би трябвало да се опитват да представят като победа своята загуба. Премиерът също така заяви, че няма да допусне да пострада стабилността в страната.

Припомняме, в неделя в Турция се проведоха  парламентарни избори, които бяха ключово препятствие по пътя към мощна президентска система, която президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да въведе. Въпреки победата, неговата партия няма да има парламентарно мнозинство.

По-рано бе съобщено, че ако прокюрдската Народна демократична партия мине 10-процентната бариера, народните представители на Партия на справедливостта и развитието ще намалеят значително и ще бъде почти невъзможно да достигнат 330, колкото са необходими, за да се направят конституционни промени. Управляващите вероятно няма да имат възможност и за съставяне на правителство сами.

От прокюрдската партия са съобщили, че вероятно ще вземат 80 от 550 места в меджлиса, според оповестените до момента резултати от преброяването.

Те са категорични и че няма да се коалират с Партията на справедливостта и развитието.