Редица нарушения в домовете за деца

Малчуганите се използват като средство за усвояване на европейски средства

Редица нарушения се извършват в домовете за деца. За това алармират от Конфедерацията за защита правата на децата и фондация „Движение на българските майки". Според Росица Букова от фондацията, у нас няма процес на деинституционализация, има репресия срещу децата и семействата, а малчуганите се използват като средство за усвояване на европейски средства. Организациите са категорични, че контролът над домовете за деца от страна на Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане е неефективен и небезпристрастен.

По думите на Росица Букова в работата с деца в домовете индивидуален подход липсва.

„В този процес на деинституционализация липсват каквито и да са индивидуални решения, насочени към защита правата на конкретното дете и се работи на групи от деца. Разделят се братя и сестри, извеждат се деца от семейства, после те се настаняват в дом, а от там в центрове за настаняване от семеен тип, където липсва семейната грижа и услуга", каза Букова.

Според бившия психолог в Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград Мария Маркова, децата се използват като средство за усвояване на европари:

„Абсолютно абсурдно е настаняването на деца с най-различни диагнози без оглед на тяхната съвместимост. Например настаняването на 100% неподвижни деца заедно с лица с диагноза параноидна шизофрения. Не е нужно да си специалист, за да разбереш, че това не е добра идея. За да се спазят сроковете, за да не се изгубят евросубсидиите, се разпорежда довеждането на деца на стотици километри от дома им. Вместо да се наблегне на грижата за семействата и по-скоро за това как да ги подкрепим, за да не изоставят децата си, ние бързаме да ги настаним в новите услуги. На децата се гледа по-скоро като на възможност за усвояване на големи суми, части от които без съмнение се разпределят не по предназначение", каза Маркова.

Според организациите е необходимо да се създаде кризисен щаб, както и да се прави финансова ревизия на инвестираните средства, предаде Дарик.