Решаващи парламентарни избори в Турция

Свят

07-06-2015, 10:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган с ултиматум към Брюксел

Ердоган не иска да е султан

Близо 54-те милиона турски избиратели ще определят бъдещето на ислямско-консервативния президент Ердоган

В Турция днес се провеждат решаващи парламентарни избори, по цялата територия на страната днес бяха отворени избирателните секции и започна гласуването, предаде bTV.

Близо 54-те милиона турски избиратели ще определят бъдещето на ислямско-консервативния президент Реджеп Тайип Ердоган, който се надява на убедителна победа за Партията на справедливостта и развитието, управляваща вече 13 години.

Гласуването ще продължи от 8 до 17 ч. след, резултатите ще станат известни довечера. Проучванията на общественото мнение сочат, че от 20-те партии, които участват в изборите, три или четири може да преминат 10-процентния избирателен праг.

Очаква се в новия парламент да влязат управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие (ПНД). Има вероятност прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) също да премине 10-процентния праг и да вземе десетки депутатски места, като лиши управляващата от 2002 г.

Според някои социологически проучвания ПСР може да получи подкрепа между 40% и 42%.
Мерките за сигурност са засилени в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм.