Сезонът на пожарите започна

Общество

06-06-2015, 15:53

Снимка:

http://pixabay.com/

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

30 000 сигнала за нарушения в горите през изминалата година

Почти 9% от горите се наблюдават от специални кули с видеокамери

С настъпването на лятото расте опасността от горски пожари. Почти 9% от горите в България се наблюдават от специални кули с видеокамери, съобщи Нова телевизия.

Съоръженията позволяват реакцията на пожарникарите да е по-бърза. По европрограмата за развитието на селските райони технологията вече работи в Странджа, Осогово и Стара планина.

По друг проект в Смолянско камери наблюдават цялата гранична зона с Гърция. А по оперативна програма „Околна среда“ модерни пожароизвестителни системи работят в Пирин, Беласица и Врачанския Балкан.

В процес на изграждане е и мащабна система от 4 кули и команден център, която ще пази резерватите под контрола на столичната екоинспекция.

„Специализиран софтуер в центъра получава в реално време сигнали видеоизображение от камерата и открива дим през деня и огън през нощта. Не само откриваме пожари. Можем да следим и за бракониери”, обяснява Калоян Митев, „Развитие на нови решения” във фирмата-изпълнител на проекта.

„Трябва на всяка цена да запазим природата. Особено в резерватите, който са с голямо значение за страната”, добавя Мила Кръстева, ръководител на проекта.