Всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на насилие

Общество

06-06-2015, 15:31

Снимка:

http://pixabay.com/

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

София е първенец по насилие в училище

Всяка четвърта жена - жертва на домашно насилие

Средствата за насилие от европейския бюджет са около 16 милиарда евро годишно

Една трета от жените в Европейския съюз, в даден момент от живота си, са били жертва на насилие, сочат данните от анализ, направен миналата година от Европейската агенция по основните права. Това съобщи пред журналисти в Пловдив, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, предаде "Фокус" – Пловдив.

Според нея, цифрата е плашеща, защото става въпрос за 33% от жените. Габриел взе участие в кръгла маса „Европейска година за борба с насилието срещу жените: Време е за действие“, по време на която участниците единодушно се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема.

Евродепутатът подчерта, че насилието върху жените не е само физическо, а домашното такова има много скрити форми, поради факта, че темата е табу и че самите жертви нямат смелост да говорят за това. Затова, според нея, е необходимо жените да имат усещане за справедливост.

„Трябва да има и обучение за полицаите, а не когато жената събере смелост да отиде да се оплаче, да срещне реакция, която бихме искали да не се случва повече”, каза Мария Габриел. По думите й, много е важно да се говори и за вербалната агресия, която е една от най-уродливите форми на агресията, защото тя е прикрита, но спира развитието и реализацията на жените.

„Ето затова, с днешната инициатива искаме да кажем на Европейската комисия, че трябва да бъде посветена една цяла година на този проблем, за да можем ние да намерим решение. Още повече, че има анализ на ЕС, който показва, че всяка година средствата за насилие от европейския бюджет са около 16 милиарда евро”, подчерта евродепутатът. Това според Габриел, е огромна сума, която може да бъде спестена чрез превенция и конкретни мерки. Сега тези пари отиват за лечение на жертвите на насилие, за разходи свързани с отделните процеси, а могат да бъдат използвани за образование или създаване на работни места. Именно затова, според евродепутата, е важно да се говори за този проблем.