Папа Франциск отпътува за Сараево след заплахата на „Ислямската държава“

Свят

06-06-2015, 10:22

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ислямска държава призова мюсюлманите на Балканите да тровят и взривяват

Столицата на Босна и Херцеговина на практика ще бъде под обсада, а улиците, по които ще премине папата, ще бъдат блокирани

Папа Франциск отпътува тази сутрин от римското летище Фиумичино за Сараево, където ще бъде на кратка визита, предаде Франс прес. 

Само часове по-рано „Ислямска държава” призова за джихад на Балканите. Във видеото особен акцент е поставен върху клането в Сребреница (осъществено, според джихадистите, с позволението на Запада) и съвременната съдба на Босна, която днес е светска държава на бошняци мюсюлмани, православни сърби и хървати католици.

Десет хиляди членове на службите за сигурност и жандармерията на Ватикана ще бъдат ангажирани с гарантирането на реда и сигурността. Столицата на Босна и Херцеговина на практика ще бъде под обсада, а улиците, по които ще премине папата, ще бъдат блокирани. 

Церемонията по официалното посрещане ще се състои на площада пред Президентския дворец, съобщи кореспондентът на БТА във Ватикана. 

Франциск ще бъде посрещнат от членовете на президентската тройка - Драган Чович, Младен Иванич (сръбски етнически компонент) и Бакир Изетбегович (бошняшки етнически компонент) -  с военни почести и изпълнение на химните. Представители на трите главни етнически общности ще пуснат гълъби, традиционни символи на мира.

След церемонията папата ще направи визита на вежливост на тримата президенти, която ще завърши с размяна на дарове. В президентството Франциск ще има официална среща с представители на местните власти, с дипломатическия корпус, с католически епископи и предстоятели на други вероизповедания. Слова ще произнесат Драган Чович и папата.

Най-масовата за деня проява ще бъде срещата му с вярващи на стадиона Кошево. Папата ще отслужи света литургия и ще произнесе проповед. Очаква се да присъстват 65 хиляди вярващи от Босна и Херцеговина и региона. 

Франциск ще се срещне следобед за молитва с католически свещеници, монаси, монахини и семинаристи в катедралата "Свето Сърце на Исуса" и ще проведе икуменическа среща с представители на мюсюлманската, католическата, православната и еврейската религиозна общност. Тя ще се състои в международния студентски център на Ордена на Свети Франциск. 

Последната проява на папата е посещение в младежкия център "Йоан Павел Втори" в местната епархия. 

Папа Франциск заяви преди посещението, че пристига не само заради католиците. 

Посещението на папата съвпада с 20-годишнината от подписването на Дейтънското мирно споразумение, с което приключи войната в Босна от 1992 до 1995 г. Това е второто посещение на католически папа в Сараево. Първото бе на папа Йоан Павел Втори през 1997 г., който през 2003 г. посети и Баня Лука.