Ислямска държава призова мюсюлманите на Балканите да тровят и взривяват

Свят

06-06-2015, 00:14

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Посланието за джихад е обявяване на война на светските държави на полуострова, смятат експерти

Терористи от Ислямска държава призоваха мюсюлманите от Балканите на "джихад" и "хиджра" (изселване заради вярата), съобщава агенция СРНА.

Това стана чрез видео, публикувано от ислямистки портали в Босна и Херцеговина. В него са заснети въоръжени до зъби мъже. От разговора помежду им става ясно, че са от Балканите - от Албания и от Босна и Херцеговина. Един от муджахидините призова на албански сънародниците си да се "изселят в страната на исляма, а тези, които не могат, нека да се борят в Босна, Сърбия..."

"Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, да пукнат от отровата, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия, Санджак. Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне", се казва още във видеото.

Друг джихадист посочва, че неговите сънародници от Босна и Херцеговина съжаляват, че не могат да носят брада, никаб, живеят трудно. Той ги призовава да "направят хиджра, да се изселят и да се борят по пътя на Аллах с имота и с живота си". "Този, който се изсели на пътя на Аллах, ще намери много добро. Ние искаме да изведем своя народ от мрака към светлината с мили, красиви думи или със сила", казва терористът.

Във видеото се казва, че Западът начело с Америка и християнска Европа никога няма да е доволен, докато не преобърне мюсюлманите в своята вяра.

"Затова, братя мюсюлмани, се върнете към своята вяра, върнете се към джихада. Спомнете си за муджахидините, които през 90-те години дойдоха да ви защитят, да защитават вашия живот, имотите ви, честта ви. И как им отговори държавата? Сега имате възможност да им се отплатите, да въстанете като народ. Можете да ги прегазите и да ги сложите под ботуша си", заявява един от членовете на Ислямска държава.

Той твърди, че за него е "чест и гордост“ да се представи като "роб на Аллах от балканския регион".

Според експерта по сигурността Джевад Галияшевич видеопосланието е класическо обявяване на война, която идва от политическа структура, предлагаща на мюсюлманите утопията на световния халифат.

"Естествено призивът на Ислямска държава за "гордост и джихад" е злоупотреба с мюсюлманите и албанците, но и обявяване на война на светските държави на Балканите", предупреди Галияшевич.