Порошенко допуска референдум за самоуправлението на Донбас

Свят

05-06-2015, 17:31

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В скоро време ще бъде представена стратегия за връщането на Крим

Президентът на Украйна Петро Порошенко изключва възможността за провеждане на референдум за отделянето на Донбас, но допуска за възможно провеждането на допитване за вида на местното самоуправление, съобщиха агенциите. Това той каза на пресконференция, дадена след изказването му пред парламента по случай първата година от президентския му манда.

"Въпросът за отделянето на Донбас е провокация. Аз, като президент, като върховен главнокомандващ, като гарант на конституцията се явявам и гарант за териториалната цялост на Украйна. Никога няма да допусна провеждане на референдум с въпрос за отделянето на Донбас", каза той.

"А що се отнася до вида на местното самоуправление, ако това изисква конституционни промени, има съответната конституционна процедура, включваща референдум. И като гарант на конституцията ще осигуря свободното волеизявление на гражданите, за да могат всички украинци да кажат как виждат бъдещето на Донбас. Но, подчертавам, задължително в състава на Украйна“, каза президентът.

Петро Порошенко обеща да въведе по-строг пропускателен контрол в зоната на антитерористичната операция, ако контролът над границата с Руската Федерация не бъде възстановен. "Аз няма да допусна проникването на оръжия в мирните градове на Украйна. Значително количество наркотици се изземат при пресичане на линията на съприкосновение. Така е защото граница от другата страна, от страна на Русия няма", каза той.

Порошенко изключва възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори. "Няма да има. Защото страната днес има проевропейска коалиция, конституция. Уверен съм, че това ни дава възможности и отговорност да проведем конституционни промени, включително децентрализация, неприкосновеност, съдебна реформа и други. Смятам, че народът си свърши работата, презареждането се случи", каза държавният глава.

Представителство на ООН ще проучи възможностите за разполагане на „сини каски“ в Донбас, каза Петро Порошенко. "Ние се договорихме да бъде направена първата крачка и сега работим за ускоряването на този процес. Така нареченият офис за поддръжка на ООН е първият авангард, който ще проучи възможностите за използване на миротворци от Съвета за сигурност на ООН", каза Порошенко.

Той обеща заедно с правителството и външното министерство да работят за ускоряване на това решение. Президентът заяви, че в скоро време ще бъде представена стратегията за връщането на Крим. "Мога да кажа, че днес стратегията се дооформя като цялостен документ в Съвета за национална сигурност и отбрана и ще бъде представена скоро. Крим остава наш първи приоритет", подчерта той.