Американци ще разследват КТБ?

Това предложиха от Фонда за гарантиране на влоговете

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) предложи на синдика на КТБ АД да сключи договор с „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ (AlixPartners Services UK LLP) за разследването на фалита на банката, съобщиха от ФГВБ, цитирани от bTV.

Екипът на основаната през 1981 г. в Мичиган фирма е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи.

Сред по-известните случаи, по които е работила, е "вдигането на крака" на General Motors.

Съгласно закона, с договора, на фирмата трябва да се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика действия за запазване и връщане в имуществото на банката на конкретни активи.

Става дума за случаите, в които банката се е разпоредила в нарушение на закона и добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

Намирането на чуждестранни експерти, които да издирят изчезналите от КТБ пари, беше сред най-важните въпроси още от началото на сагата с банката на Цветан Василев.