Ботев спъна абитуриентите

Общество

05-06-2015, 16:28

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Едва 43.5% са разпознали откъса от "Майце си"

Разпознаване на откъс от "Майце си" на Христо Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много зрелостниците на задължителната матура по Български език и литература тази година.
Това съобщиха от Министерството на образованието и науката днес. "Едва 43.5% са разпознали Ботевата творба", уточни зам-министърът на образованието Ваня Кастрева.

От министерството съобщиха и притеснителна статистика за това, че през тази година на изпита по БЕЛ има по-голям процент двойки и по-малък процент шестици в сравнение с миналата година.

Двойките по БЕЛ са почти 3400, а общо - по всички предмети -  8162. Отличните оценки са общо 7057. 61 са пълните шестици.  Над 1667 зрелостници имат двойки и на двете матури.

Според статистиката на МОН средният брой точки за страната общо за изпитите по български език и литература и по избираем предмет е 61.77 или оценка 4.65 при 4.71 миналата.

"Резултатите са съизмерими с предишни години и няма драстични промени в успеваемостта на учениците, изключвайки регион Кърджали", констатира Кастрева. Там бяха пратени 11 инспектори от МОН, които да следят дали квесторите не подсказват на зрелостниците. Миналата година средният успех по БЕЛ в Кърджали беше много добър 4.94, а две местни гимназии бяха в топ 10 на училищата-отличници. Тази година в Кърджали средната оценка била "добър" 4.

От избираемите предмети най-слаби оценки традиционно има по география и икономика, и история и цивилизация, като се отчита увеличение на двойките спрямо предишни години, посочи зам.-министърът. Според нея причината за това е, че учениците подценяват учебното съдържание. В същото време се наблюдават по-добри резултати по английски, философски цикъл, физика и астрономия. Отличните оценки на изпитите по избираем предмет са 10 150.

Статистиката за тази година сочи още, че с най-висок среден успех са профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуства. С най-нисък са спортните. Според статистиката момичетата се справили по-добре от момчетата с матурата по БЕЛ – имат 4.52 среден успех срещу 4.01 за младежите. Традиционно най-нисък брой точки има по география и икономика, и история и цивилизация, а най-висок – по чужди езици.

С най-висок резултат по БЕЛ са учениците от Американския колеж в София – среден успех 5.72, също толкова е средният успех в 91 НЕГ, следвани от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ с 5.68. За втората избираема матура подреждането е „Мигел де Сервантес“, Американския колеж, СМГ, съответно 5.85, 5.83, 5.68 среден успех.