По-малко болници и по-големи заплати за медиците

Това са част от решенията на тежките проблеми в родното здравеопазване, според Института за социална интеграция

Държавата да е коректен платец и да осигурява финансовата стабилност на здравната система. Това е едно от решенията на тежките проблеми в родното здравеопазване, до което е достигнал експертен екип, организиран от Института за социална интеграция.

В него влизат червеният депутат д-р Емил Райнов, бившите здравни министри от левицата Таня Андреева и Радослав Гайдарски, както и специалистите Асен Златев и Огнян Иванов.

Общите наблюдения на екипа са, че медицинският персонал работи на 2-3 места. Лекарите и сестрите са изморени и изнервени и това влияе на работата с пациентите. Затова трябва да падне броят на болниците и да се увеличат заплатите.

Припомняме, преди дни и здравният министър Москов изрази учудването си, че за миналата година броят на заявките за нови болници е по-голям от този - за казина.

Социалистът Емил Райнов, член и на парламентарната здравна комисия, отчете липса на политическа воля за издигане на здравето като приоритет, както и константен ръст на разходите за здраве без положителна промяна на показателите.

Той пресметна, че от 2000 година насам разходите на семейство за здраве са скочили три пъти и са 553 лева, а сумата за едно лице е нараснала четири пъти. Всеки един от 4 българи бил хоспитализиран, което е сигнал за неефективност на системата.

Според Райнов вече не се инвестира в превенция и профилактика за намаляване не разходите и подобряване на здравните показатели на нацията. Екипът е сметнал, че ако системата продължи по инерция, ще има бум на заразните и социално значими заболявания.

Ако пък се приемат предлаганите от сегашното управление здравни промени, то държавата ще продължава да осигурява групите, за които отговаря на 50 % от минималния осигурителен доход. За пръв път имаме тази година и фиксирани бюджети за болници, недоволен е Райнов.

Той не вижда подобрение за сектора и в идеята на здравния министър Петър Москов за два здравни пакета - основен и допълнителен. За Райнов това би подкопало здравния модел.

Затова от името на екипа червеният депутат представи и решенията, до които е стигнато с професионален дебат. Екипът препоръчва ориентиране към профилактика, както и повишена роля на държавата за регулиране на процесите в системата. Нужна е и подкрепяща среда за уязвимите групи и хората с увреждания, както и електронно здравеопазване, сочат общите изводи на здравните експерти.