БСП ще се бори за 70 кметове

Все още няма яснота какви ще са левите коалиции в различните общини и региони на страната

Най-малко 70 кметове на общини и 1000 общински съветници е целта пред БСП за предстоящите местни избори, заяви във Велико Търново председателят на партията Михаил Миков, цитиран от в. „Преса“. В момента червените имат 74 градоначалници и 1167 представители в местните парламенти. Това означава, че ръководството на столетницата тръгва към местните избори с идеята да не загуби с много. И ще положи усилия да удържи резултатите от предишния вот. Според лидера на столетницата изборите наесен ще покажат каква е реалната оценка за работата на правителството. Той призова да се сложи край на разбирането, че няма ляв и десен кмет. „В последните години основното, което занимава местната власт, са обществените поръчки и капиталовите разходи. Затова кметове, избрани от едни листи, провеждат различни политики при смяна на централната власт“, коментира Михаил Миков. Според него политическото номадство на местно ниво не позволявало да се правят никакви прогнози.

Все още няма яснота какви ще са левите коалиции в различните общини и региони на страната. Михаил Миков посочи, че АБВ на Георги Първанов има прекалени изисквания. „Нека всеки има претенции, но да гледа на реалното си политическо влияние, а не на това, че е в парламента или има стара слава. БСП се опитва да постигне максимално примиряване на взаимните претенции“, изтъкна лидерът на столетницата.

Михаил Миков оцени случващото се в Гърмен като невъзможност на правителството и управляващите партии да се справят с демографските, етническите, икономическите и социалните проблеми. „Без повишаване на доходите и въвеждане на прогресивното подоходно облагане дегенеративните процеси ще продължат. Това, което се случва в Гърмен, е само отражение на проблемите, които тлеят“, каза Михаил Миков.