Реформаторите със свой кандидат за шеф на БНБ

Евентуалните предложения са Любомир Христов и Бисер Манолов

Реформаторският блок вероятно също ще номинира кандидат за управител на БНБ, съобщи пред БНР Димитър Танев – депутат от РБ и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в НС. Той нито потвърди, нито отрече евентуалните номинации на финансиста Любомир Христов, който беше кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева при последните избори, както и на икономическия експерт на "България на гражданите" Бисер Манолов.

Димитър Танев уточни, че кандидатът ще бъде представен едва след като получи подкрепа от парламентарната група.

Той категорично отхвърли тезата, че процедурните правила са направени за единствения засега официално номиниран кандидат Димитър Радев. Също така депутатът от реформаторите отрече да има задкулисно договоряне на подкрепа от страна на една политическа сила за кандидата за управител на БНБ, която да бъде "изтъргувана" за подкрепа за подуправител с ресор "Банков надзор". Изборът на такъв подуправител предстои след избирането на новия гуверньор на БНБ.

„Аз не мисля, че на този етап може да се говори за задкулисни преговори, тъй като подуправителите се предлагат от управителите, т.е. двата избори са независими един от друг, те не се гласуват заедно“, уточни Танев.

Във връзка с критиките на неправителствени организации за краткия срок, в който ще се извърши изборът на нов управител и за невъзможността да се направи проверка, Димитър Танев коментира, че в Закона за БНБ няма конкретни изисквания за избора на гуверньор.

„Там има две условия, които са поставени. Първото е, да е български гражданин, второто – да е лице с високи нравствени качества, изтъкнат професионалист в сферата на икономиката, финансите или банковото дело. Виждате колко широко е отворена вратата, за съжаление. Ние няма как да надхвърлим рамката на закона, но аз се надявам в комисията и в пленарна зала всички въпроси, които считаме за важни, да бъдат поставени и съответно кандидатите трябва да отговорят на тях“, заяви Танев.

Според депута от РБ публичното изслушване на кандидатите за управител на БНБ е единственият начин да бъдат оценени качествата им.