Гърция плаща четирите си вноски накуп в края на юни

Свят

05-06-2015, 11:56

Снимка:

ww2.cfo.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сумата възлиза на 1,6 млрд. евро

Гърция поиска от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга. Сумата възлиза на 1,6 млрд.евро. Новата дата, потвърдена и от МВФ, за изплащането е 30 юни.

Днес се очаква да се проведат нови разговори между премиера на Гръция Алексис Ципрас и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, припомня уебкафе.

На вчерашната среща отсъстваха представителите на МВФ и на ЕЦБ, което Юнкер обясни, че е "по техен избор".

Новият кръг от преговори най-вероятно ще включва същите участници - Ципрас, Юнкер и Йерун Дейселблум - председател на Еврогрупата на страните от Еврозоната.

Междувременно Алексис Ципрас заяви след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис, че гръцкото правителство няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение, защото "през последните пет години гръцкият народ изстрада много и поради тази причина някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население".

Исканията на международните кредитори са властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

Ако Гърция приеме това вмешателство във вътрешната си политика, кредиторите ще отпуснат 10,9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност.

С тези пари правителството на Ципрас би могло да покрие финансовите си нужди през юли и август.

ЕС и МВФ искат от Атина също така да намали разходите за пенсии с 1% от БВП и да обещае да не отменя законодателни реформи.

Кредиторите настояват от правителството да набере и 1,8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството - до 24%.

Те искат и да бъде премахнато социално плащане към пенсионерите с нисък доход, което в Гърция е известно като EKAS. По този начин страната би си спестила още 800 милиона евро до 2016 година.

Днес се очаква премиерът Алексис Ципрас да говори в гръцкия парламент във връзка с преговорите с кредиторите. Това обяви самият той в twitter снощи.