Столичен инспекторат ще се движи с електромобили

Днес се спират возилата на бензин и дизел

С решение на Общото събрание на ООН от 1972 година 5 юни е определен за Световен ден на околната среда. Всяка година на този ден членовете и институциите на световната организация потвърждават ангажимента си за опазване на планетата.
В отбелязването на 5 юни се включва и софийска община с акция за събиране на опасни отпадъци пред сградата на Столичния инспекторат на улица "Париж" N 5, съобщава БНР. Директорът на инспектората Веска Георгиева допълни:

Днес ще спрем автомобилите на бензин и дизел и ще ги заменим с електромобили. Това са 6-7 автомобила, които още се движат в различните райони, и с тях Столичен инспекторат ще извършва своята дейност. Като част от програмата е пунктът за събиране на опасни отпадъци от бита. По този начин ще обърнем внимание на нашите съграждани, че има много лекарства, изостанали бои, всякакви опасни отпадъци, които следва да предават разделно и да пополяризираме графика за събиране на тези отпадъци в различните райони.

На паркинга на Столичен инспекторат на ул. „Париж“ № 5 ще бъде разположен Мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци (живак и живаксъдържащи уреди - живачни термометри, прекъсвачи и други подобни, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Мобилният пункт ще бъде на мястото от 08:30 до 14:30 ч.
От рано сутринта инспектори ще „рисуват“ с цветя в големи и малки кашпи. Зацветените кашпи ще красят районите „Средец“, „Слатина“ и „Връбница“. Друга група инспектори пък ще боядисват пейки в парк „Врана“. Паркът ще бъде отворен за посетители извънредно и в петък по случай Деня на околната среда.
За четвърта поредна година Столичният инспекторат се грижи за гората над землището на село Кремиковци. Там посадихме стотици Американски дъбове на площ от 10 дка. Освен гората, поддържаме и овощната градина в двора на манастира „Св. Мария Магдалена“ в гр. Бухово, където плодове вече дават няколко вида ябълки, круши и сливи.