Предсрочно извадиха оценките от матурите

Още днес абитуриентите ще могат да научат колко са изкарали

Министерствоито на образованието ще оповести предсрочно оценките от зрелостните изпити по български език и литература и втората задължителна матура по избор. Това ще стане още днес вместо на предварително обявената дата - 9 юни, съобщи преди минути в ефира на БНТ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Оценките вече са качени на сайта на МОН и всеки 12-класник може да ги провери с входящ номер и ЕГН. 

Общо над 58 000 зрелостници се явиха на матури на 20 и 22 май. От тях 244 са изкарали максимален брой точки - 100, на изпита по БЕЛ. Около 3 хиляди са двойките. Повече от минали години са тройките, по-малко оценките "много добър".

Тази година най-добре са се представили учениците от София-град, каза зам.-министърката. Това става след като изненадващо първенството по успех през последните години държеше Кърджали с 2 средни училища в топ 10 на гимназиите-отличници в страната. Резултатът от 2014 г., когато средният успех в Кърджали беше 4,94 при 4,71 за страната, доведе до изпращане на инспектори от МОН в 11 гимназии в Кърджалийско, които на 20 май трябваше да следят дали учителите не подсказват на абитуриентите тук. Според Кастрева тази година зрелостниците от областта са се справили за "добър". И резултатът е най-ниският от последните няколко години.

Сериозен ръст в успеха на матурите бележат Варна, Хасково и Търговище, отбеляза Кастрева. По-слаби от миналата година са резултатите от втората задължителна матура и там има още повече двойки. "Нека зрелостниците избират по кой предмет да се явят не по това кое ще е най-лесно, а къде са най-сериозни знанията им", посъветва зам.-министърката бъдещите зрелостници. Така, например, слабо е представянето по биология, а по-добро от предишни години това по чужди езици.