Бомбардировачите Су-25 и вертолетите Ми-17 ще стрелят по цели в Черно море

Общество

05-06-2015, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След кризата в Украйна ръководството на НАТО засили ученията и присъствието на кораби в Черно море

В Черно море около полигона „Шабла“ в петък ще има интензивни стрелби от бойната ни авиация по морска цел, съобщиха от Министерството на отбраната. Стрелбите ще са от 12,30 ч до 16,30 ч. През това време е забранено корабоплаването и въздухоплаването в пространството между ивицата на нос Карталборун край Дуранкулак до нос Калиакра и акваторията на Черно море на разстояние 12 мили или 22 км от бреговата ивица и височина до 5000 метра над морската повърхност.
Стрелбите са експериментални и първи по рода си в нашата авиация, обясниха военни експерти. Бомбардировачите Су-25 и вертолетите Ми-17 ще проверят точността си върху изцяло нови цели. От публикуваните снимки на ВВС се вижда, че техни специалисти са направили ръчно огромни плаващи мишени, които са във формата на куб или пирамида. В миналото за мишена се е използвал стар, потънал в морето кораб в акваторията на полигона Крапец.
След кризата в Украйна ръководството на НАТО засили ученията и присъствието на кораби в Черно море. Френският разузнавателен кораб „Дюпюи дьо Лом" преди ден влезе в Черно море. „Дюпюи дьо лом" е предназначен за радиоелектронно разузнаване. Оборудването му позволява прехващане на телефонни разговори и електронна поща. Този кораб бе в акваторията на Черно море и миналата година.