ГЕРБ и президентът: Референдумът е законен

Коментарите дойдоха след твърдения на Мая Манолова

Референдумът на 25 октомври е законен. Това каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, цитиран от bTV.

По-рано днес БСП повдигнаха обвинения за законността на референдума. Според Мая Манолова се поставя въпроса дали държавният глава е над законите. Народният представител припомни, че 42-то НС е отхвърлило предложение за провеждане на референдум на 17 юни. Следващото предложение трябва да се случи точно година по-късно.

„Въпросната разпоредба касае само и единствено срокове, когато става въпрос за инициативна подписка”, уточни Кирилов. Той определи като опит да се заблуди публиката и то с твърдения в зала, които са абсолютно правно необосновани.

„Мая Манолова се опита да тълкува, сравнявайки президента като иницатор на референдума с гражданите, твърдейки че той следва да бъде наравно с гражданите. Такова изискване в закона няма”, допълни още Данаил Кирилов.

Президентството с официално изявление

В официалното изявление на Прессекретариата на държавния глава пише, че предложението на президента Росен Плевнелиев е в абсолютно съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение”, пише още в изявлението. В него се уточнява, че текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси.

„Неточното тълкува на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси”, пише още в съобщението.