Мартин Шулц е взел еднолично решението за замразяване на отношенията с Русия

Свят

04-06-2015, 13:45

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председателят на ЕП не е свиквал председателския съвет преди изявлението

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц еднолично е решил институцията да замрази отношенията с Русия. Това съобщава кореспондент на БТА, позовавайки се на източници от Европейския парламент, пожелали анонимност.

Припомняме, ЕП замрази връзките с Русия заради изготвения от Москва миналата седмица „черен списък" с 89 европейски представители - не им се позволява да влизат в Русия.

Източниците уточниха, че подобно решение би следвало да бъде утвърдено поне от председателския съвет на институцията. Съветът не е заседавал преди оповестяването на решението във вторник вечер.

На 2 юни Шулц разпространи съобщение, според което дейността на комисията за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия се преустановява. Достъпът до ЕП на посланика на Руската федерация към ЕС и на още един руски дипломат ще бъде ограничен и ще се извършва не свободно, а след предварително съгласуване, гласеше съобщението. Според решението на Шулц молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай.

Говорителят на Шулц съобщи 20 часа по-късно, че изявлението било "погрешно изтълкувано в медиите", както и че свободният достъп до сградата на ЕП за руския посланик и дипломат от руската мисия към ЕС остава в сила. Малко по-рано говорител на
външното министерство в Москва определи решението на Шулц като "лов на вещици".