1000 сепаратисти атакуваха Маринка, има жертви

Свят

04-06-2015, 13:09

Снимка:

uzenek.blogspot.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според украйнския военен министър градът е опазен

Нови тежки сражения избухнаха късно вчера между украинските войски и проруските сепаратисти в източната част на Украйна, които са първите такива от месеци насам, съобщава агенция Ройтерс.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак каза, че сепаратистите са направили опит да завземат град Маринка, който се намира на 15 км. от Донецк, но атаката им е била отблъсната. В нападението са участвали 1000 бойци, като се съобщава, че и двете страни са използвали тежка военна техника. Тя трябваше да бъде изтеглена от линията на сраженията в рамките на мирното споразумение от февруари.

Полторак допълни още, че към момента бойните действия са прекратени.

Съобщенията за жертви варират като според говорител на сепаратистите техният брой е 15 души, а според властите в Киев – между двама и трима. Ранените са около 90 души.

Представители на сепаратистите съобщават, че вследствие на сраженията 900 миньори са блокирани под земята, заради спиране на тока в две от големите мини край Донецк. По-късно обаче те са били евакуирани.

Сраженията получиха и незабавна реакция от Москва, където външният министър Сергей Лавров заяви, че отговорните за тях се опитват да саботират мирното споразумение от Минск. В същото време говорителят на руския президент Димитрий Песков отправи директни обвинения към украинската армия за провокиране на бойни действия.