Манолова скастри президента, че няма няма право да иска референдум преди 18 юни

Парламентът реши и българите в чужбина да участват в допитването

Президентът Росен Плевнелиев нарушава закона за референдумите. Важат ли законите за държавния глава? Според чл. 12 ал. 9 на закона за референдумите ново предложение на същата тема - за изборните правила, може да бъде направено най-рано 1 г. след решение на Народното събрание, с което е отхвърлено. Това изстреля от парламентарната трибуна депутатът Мая Манолова. Тя бе "въоръжена" и със стенограмата от предишното НС, чийто зам.-председател беше, в която е документирано, че на 17 юни 2014 г. депутатите са отхвърлили предложението на президента за произвеждане на национален референдум по същата тема и със същите въпроси, припомни „24 часа“.

"Да бъде така любезен да изтегли предложението и да го внесе отново на 18 юни. Предполагам, че ние от БСП ще подкрепим поне 2 от въпросите", препоръча задочно Манолова на държавния глава.

Според юристи обаче, чисто процедурно сметките по закона за референдумите сочат, че за да бъде проведено допитването на 25 октомври, парламентът трябва да се произнесе до края на юли. Съобразявайки сроковете за обнародване на решението на депутатите по сегашния закон, искането на президента трябваше да бъде внесено до средата на юни. Така има реална опасност 2 или 3 дни да не стигнат за провеждането на референдума, ако предложението на държавния глава спази буквата на закона, носят тънките кулоарни сметки.

Току-що депутатите приеха на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промяна в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които дават възможност българите зад граница да участват в референдумите. А в случай, че в календарната година има избори, а парламентът е приел да се проведе и допитване, двете задължително ще се стиковат на една дата.